Dar hai mai bine să analizăm câteva mituri despre îngrijirea hainelor și să stabilim care sunt adevărate și care false.
Mitul 1 – Putem îndepărta petele de pe haine cu ajutorul produselor cosmetice
Nenumărate articole ne spun că există soluții "minune" pentru îndepărtarea petelor dificile utilizând produsele pe care le avem la îndemână. Foarte des ni se recomandă să folosim fixativ sau soluție pentru demachiere pentru curățarea petelor dificile, precum cerneală sau grăsime. Adevărul e că acestea pot face mai mult rău decât bine. Produsele cosmetice conțin deseori și alcool și este posibil să lase pe haine o pată și mai mare și mai greu de curățat. Așadar, este recomandat să folosim mai degrabă produse special create pentru îndepărtarea petelor, decât să improvizăm.
Verdict: fals!
Mitul 2 – Îngrijirea hainelor se face doar conform indicațiilor de pe etichetă
Câți dintre noi citim detaliile de pe eticheta articolului de îmbrăcăminte? Unele dintre ele nici nu știm ce înseamnă, dar vestea bună e că putem găsi pe internet semnificația simbolurilor. De acolo vom afla dacă se poate spăla la mașina automată, la ce temperatură, cum poate fi uscat sau călcat. Instrucțiunile date de producător sunt relevante pentru că acestea respectă întocmai recomandările de îngrijire pentru țesăturile din care este fabricat articolul de îmbrăcăminte. Așadar, este esențial să verificăm eticheta și să procedăm întocmai. Poate că hainele nu pățesc (aparent) nimic dacă le spălăm o dată la o temperatură mai ridicată, dar dacă vom continua să nu respectăm recomandările, țesăturile se vor deteriora vizibil.
Verdict: adevărat!
Mitul 3 – Depozitarea hainelor pe umeraşe este cea mai bună
E plăcut să ne organizăm hainele pe umerașe. Le poți vedea mai bine în dulap, nu se șifonează... însă, este bine și pentru haine? Aici e puțin discutabil. În primul rând e vorba și despre țesătura din care este făcut un articol de îmbrăcăminte. Astfel, dacă este din lână, recomandat ar fi să îl împăturim și să stea pe raft, pentru că umerașele îl vor deforma. De asemenea, contează și materialul din care sunt făcute umerașele. Evident că cele mai indicate sunt cele din lemn sau plastic. Pentru umerașele din sârmă spunem un NU răspicat, pentru că acestea îți vor lăsa urme inestetice pe haine, unele chiar iremediabile.
Verdict: parțial adevărat!
Mitul 4 – Temperatura scăzută de spălare nu e eficientă
Am fost crescuți cu narațiunea că îndepărtăm petele și igienizăm țesăturile doar cu apă fierbinte. Sigur că eficiența apei la peste 60 grade Celsius este de necontestat. Dar cum stă situația în cazul hainelor care se recomandă a fi spălate la temperaturi mai scăzute? Oare chiar nu există nicio soluție? În secolul 21 ar fi și culmea să nu fie. Secretul pentru ca petele să fie curățate, iar bacteriile să fie distruse și la temperaturi mici este detergentul, desigur. ASEVI a lansat de curând singurul detergent igienizant care curăță, lasă un miros plăcut, dar și igienizează. Pe lângă puterea de curățare și formula hipoalergenică, testată dermatologic, surpriza extraordinară cu care vine acest produs constă în faptul că este eficient și la temperaturi scăzute, adică chiar și de 20 grade, dar și în cicluri scurte, care să te ajute să economisești apă și energie.
Verdict: fals!
Îngrijirea hainelor nu trebuie să fie complicată, să îți ia mult timp și să te streseze. Ideal este să te informezi corect referitor la mituri și să iei decizia potrivită. Acum că ai aflat lucrurile de mai sus, poți să te pregătești zilnic pentru întrebarea: "Haina asta e nouă?"
Un articol foarte interesant chiar credeam unele dintre aceste mituri,acum dupa ce le-am citit numai cred.Multumesc pentru informatii ❤
RăspundețiȘtergereFoarte util articolul. Eu incerc sa ma uit pe etichete, insa nu tot timpul imi iese. Mi-as dori sa le pot depozita pe umerase insa nu am spatiu suficient.
RăspundețiȘtergereChiar eram curioasa cate dintre ele sunt adevarate si cate nu :D
RăspundețiȘtergereNu pot spune ca aloc un interes mare etichetei de pe haine. Folosesc corespunzator programele, insa deja a devenit o rutina sa le recunosc dupa palpare. Folosesc si umerase de metal, nu am intampinat pana acum probleme cu cutele. In general imi tin camasile pe ele.
RăspundețiȘtergereLe-am ghicit pe toate :) si eu folosesc produse Asevi și sunt multumita de ele.
RăspundețiȘtergereLe-am ghicit pe toate :) si eu folosesc produse Asevi și sunt multumita de ele.
RăspundețiȘtergereUn articol tare util, eu nu știam partea cu umerașele, îmi doream să am un spațiu cu cât mai mult loc pentru haine puse pe umerașe. :)
RăspundețiȘtergereHello Camy. I am a Pastor from Mumbai India. I am glad to stop by your profile on the blogger and the blog post. I am also blessed and feel privielged and honoured to get connected with you as well as know you and about your interest in Books. It was interesting to goo through your blog post on 4 Myths about clothes Care. I enjoyed going through it. I love getting connected with the people of God around the globe to be encouraged strerngthened and praying for one another. Ihave been in the Pastoral ministry for last 41yrs inthis great city of MUMBAI A city with a great contrast where richest of rich and the poorest of poor live. We reach out to the poorest of poor with the love of Christ to bring healing to the brokenhearted. We also encoruage young and the adults from the west to come to Mumbai towork with us during their vacation time. wE WOULD LOVE to have you come to Mumbaito work with us during your vacation time. I am sure you will have a life changing experience. Looking forward to hear from you very soon, God's richest blessings on you your family and friends also wishing you and your family a blessed and a Christ centered New year 2021. My email id is:dhwankhede(at)gmail(dot)com and my name is Diwakar Wankhede
RăspundețiȘtergereBună ideea cu aceste articol. Deși știam unele dintre miturile de îngrijire a hainelor și cum stau lucrurile, dar am găsit și informații noi despre Asevi.Mulțumesc!
RăspundețiȘtergereFoarte util acest articol. Și eu folosesc Asevi.
RăspundețiȘtergerePrimul mit m-a luat prin surprindere, eu n-am auzit de asa ceva si nu vad cine ar putea crede.
RăspundețiȘtergereSi eu folosesc produsele Asevi si sunt foarte bune. Interesant articolul! ^_^
RăspundețiȘtergereEu cu umerașele nu mă înțeleg deloc =))). Pun acolo doar gecile.
RăspundețiȘtergereBine de stiut
RăspundețiȘtergereProduse Asevi sunt printre preferatele mele în acest moment.
RăspundețiȘtergereCu mitul 4 nu sunt de acord - adica nu e adevarat ca poti spala hainele bine la temperaturi joase. Ori nu le porti decat o ora doua si atunci aproape ca merge si-un clătit, ori le porti 2-3 zile si cand le speli ai nevoie de 70-80 de grade ca sa iasa curate. Si de foarte mult detergent! Iar la lenjeria intima nici nu incape discutie - 90 de grade musai!
RăspundețiȘtergereMereu invat lucxruri noi la acest capitol. Scot puloverele de pe umeras si le pun pun in dulap
RăspundețiȘtergere